Što je veza između mialgije i miozitisa?

Mijalgija i miozitis, dva stanja koja uključuju mišiće, mogu se naći zajedno kod nekih bolesnika. Oni se općenito gledaju kao na simptome temeljnog medicinskog problema. Mialgija je bol u mišićima, dok miositis je upala mišića. Mokraće je moguće bolno, a da se ne upali i da se boli bez boli, ali obično su oba simptoma promatrana zajedno, osobito kod pacijenata s kroničnim medicinskim problemima.

Ljudi mogu razviti bol u mišićima iz raznih razloga, od lokaliziranih ozljeda do mišića do genetskih stanja povezanih s vezivnim tkivom. Bol u mišićima može biti izazov za liječenje u nekim slučajevima. Opcije liječenja mogu uključivati ​​ostatak, topline ili led, te lijekove za rješavanje boli. Bol može biti povezana s krutosti i slabosti mišića, ovisno o uzroku. Ponekad je razlog vidljiv, kao kod bolesnika koji su nedavno pretrpjeli ozljede ili koji su svoje mišiće naglašavali teškom vježbom ili ponavljajućim fizičkim radom.

Upala mišića također se mogu povezati s nizom stanja, uključujući virusne infekcije, metaboličke poremećaje i nuspojave na cjepiva. Mijalgija i miozitis često su povezani, jer upala može uzrokovati da mišići budu natečeni i bolni. U nekim slučajevima, mišić je slab, bez nužne bolnosti, a miozitis će se pojaviti bez mialgije.

Kada pacijent prezentira oba ova stanja, liječnik će razgovarati s pacijentom i provesti temeljit fizički pregled kako bi saznali više o situaciji. Preporuča se medicinsko testiranje za prikupljanje podataka o općoj razini fizičke kondicije pacijenata i stanju mišića. Ovi simptomi mogu biti neuhvatljivi i ponekad frustrirajući. Pacijent s intermittentnom mialgijom i miozitom može biti osobito izazovan za liječenje, jer može biti teško povezati simptome s određenim uzrocima.

Tretmani za mialgiju i miozitis razlikuju se, ovisno o uzroku. Ponekad odmor će dopustiti mišiće da se oporave od ozljede i riješi problem. Drugi pacijenti mogu zahtijevati lijekove ili tretmane poput stimulacije električnog živca kako bi prekinule signale bola koje šalju mišići. Alternativne terapije poput masaže i akupunkture također mogu biti korisne kod nekih bolesnika. Moguće je da bol i upale povezane s ovim mišićnim stanjima napreduju do točke u kojoj pacijent ne može raditi, brinuti se za članove obitelji i obavljati druge poslove, privremeno ili za život.