Što je prenatalna skrb?

Prenatalna skrb odnosi se na medicinsko liječenje i zdravstvenu zaštitu koja je dana ženi dok je trudna. Primanjem brze i pažljive prenatalne skrbi, majke mogu povećati svoje šanse za lakšu trudnoću i zdravo dijete. Mnogi liječnici smatraju da je ova skrb važna, jer može pomoći pri identificiranju eventualnih zdravstvenih problema s rastućim fetusom i majkom.

Mnogi liječnici preporučuju početak prenatalne zdravstvene zaštite čim se potvrdi trudnoća. Rani koraci mogu uključivati ​​planiranje prehrane i vitamine kako bi se osiguralo da dijete i majka dobivaju odgovarajuću prehranu, kao i opće ispite i testove za provjeru općeg zdravlja i utvrđivanje mogućih čimbenika rizika. Ove će testove morati brzo završiti kako bi se utvrdili bilo kakvi problemi ili potencijalni problemi, a često uključuju i krvni tlak, pregled zdjelice, testiranje za spolno prenosive bolesti i potpuni fizički.

Prvi prenatalni posjet je odlično vrijeme za postavljanje bilo kakvih pitanja o procesu trudnoće. Poznati liječnik će moći objasniti vjerojatne simptome, dati savjete o prehrani i hrani kako bi se izbjeglo, te upozoriti pacijenta na sve trenutne ponašanje koje može dovesti do komplikacija, kao što je pušenje ili uporaba droge. Pri odabiru liječnika za pre-rođendansku skrb, budite sigurni da tražite nekoga tko je pažljiv i dostupan za bilo kakva pitanja i nedoumice. Ovo je važan proces, stoga nemojte se bojati biti izbirljivi kada je riječ o odabiru prenatalnog liječnika.

Nakon određivanja vjerojatnog datuma dospijeća, liječnik može postaviti niz budućih posjeta u pažljivo planiranim vremenima za praćenje napretka trudnoće. Pohađanje tih posjeta izuzetno je važno za zdravlje majke i djeteta. Određeni uvjeti mogu biti očiti u određenim fazama razvoja, a mogu se liječiti ili bolje upravljati ako ih odmah uhvatimo. Ove buduće posjete također mogu biti prilično uzbudljive, jer članovi obitelji mogu pratiti rast djeteta putem nadzora srca i sonograma.

Tijekom prenatalnog imenovanja liječnici mogu preporučiti dodatke vitamina, prehrambene mogućnosti i zdrave vježbe. Dok je dobitak težine prirodni dio bilo koje trudnoće, održavanje zdrave težine može biti od vitalnog značaja za zdravlje majke i djeteta. Preporuke prehrane i poduzimanje sigurnih nivoa svjetlosne vježbe često se preporučuju tijekom trudnoće kao sredstvo osiguravanja ispravne ishrane i sprečavanja komplikacija.

Mnogi stručnjaci smatraju da je najvažnija korist prenatalne skrbi sposobnost prepoznavanja novih komplikacija kroz pažljivo praćenje. Mnogi fetalni problemi mogu se liječiti i čak ispraviti tijekom trudnoće ako majka dobije odgovarajuću njegu. Čak i ako se komplikacija ne može riješiti do rođenja, dobra zdravstvena zaštita može osigurati da su liječnici spremni i spremni poduzeti potrebne mjere čim se dijete rodi. Primanjem prenatalne zdravstvene zaštite majka može povećati šanse za zdravom bebom, čak i ako se pojave problemi.