Što je plazma kortizol?

Plasman kortizol je laboratorijski test koji se koristi za određivanje razine hormona kortizola u krvi. Razine kortizola mogu pružiti važne informacije o zdravlju pacijenta i mogu se koristiti za dijagnozu i upravljanje brojnim stanjima, najčešće vezano uz nadbubrežnu žlijezdu, mjestu gdje se proizvodi kortizol. U testu kortizola plazme, krv je izvučena iz pacijenta i analizirana u laboratoriju. Moguće je zatražiti nekoliko uzoraka.

U zdravih osoba, nadbubrežna žlijezda čini kortizol za pomoć s brojnim metaboličkim funkcijama. Razine ovog hormona u tijelu variraju tijekom dana, a popodnevne razine obično su oko pola one ujutro. Ako su razine neuobičajeno visoke ili niske, to može biti pokazatelj da pacijent ima stanje kao što je Cushingova bolest, Addisonova bolest ili nedostatak nadbubrežne žlijezde. Visoke razine također mogu biti pokazatelj stresa, jer kortizol ima tendenciju rasta kao odgovor na stres.

Prije testiranja kortizola u plazmi, pacijenti se mogu savjetovati da jedu i vježbaju normalno, a da se natašte oko 12 sati prije uzimanja uzorka krvi. Ako je moguće, pacijenti će trebati prestati uzimati lijekove koji bi mogli utjecati na razinu kortizola dva dana prije testa. Ako bi to dovelo do rizika pacijenta zdravlje, jer su ti lijekovi potrebni za preživljavanje, pacijent može nastaviti s korištenjem te će se napomenuti da će laboratorijski tehničari biti svjesni potencijalnih iskrivljenih rezultata.

Uobičajeni postupak uključuje crtanje uzorka ujutro, a drugi u večernjim satima. Razine kortizola u plazmi će se uspoređivati ​​i kako bi se utvrdilo jesu li unutar normalnog raspona i kako bi vidjeli padaju li tijekom dana, kako se očekivalo. Ovo je ambulantno postupanje, s pacijentima koji napuštaju krv. Ovisno o rezultatima, može se zatražiti dodatna ispitivanja ili liječnik može raspravljati o mogućnostima upravljanja abnormalnim razinama kortizola u plazmi.

Kada se ovaj test preporuča, bolesnici možda žele zatražiti od svojih liječnika zašto i dobiti više informacija o tome kako je plazma kortizola relevantna za njihovu dijagnozu i liječenje. Ovaj test primjenjuje se na više različitih načina, a svjesni onoga što liječnik traži može pomoći pacijentima da se bolje pripremaju. Također je važno prepoznati sve simptome koji se trenutno osjećaju, jer oni mogu pružiti važne naznake prirodi stanja pacijenta.