Što je patofiziologija celulita?

Patofiziologija celulita počinje kada bakterije ulaze u kožu. Ova bakterija uzrokuje infekciju koja može uzrokovati simptome kože kao što su crvenilo i oteklina oko mjesta infekcije. Ako bakterija uđe u krvotok ili u dublje slojeve kože, može doći do komplikacija. Tipično, celulitis se liječi antibioticima.

Nekoliko vrsta bakterija može postaviti patofiziologiju celulitisa, a najčešće su streptokok i stafilokok. Područja u kojima je koža suha i ljuštena, slomljena ili ranjena su najvjerojatnije mjesta za bakterije da uđu u tijelo. Uši insekata mogu također prenositi bakterije koje mogu uzrokovati infekciju kože.

Patofiziologija celulita obično počinje utječući na donju nogu. Inficirana koža može biti crvena, natečena i bolna na dodir. Crveno osip može se pogoršati ili se širiti tijekom vremena. Pojavljuje se ova groznica. Važno je vidjeti liječnika ranije, prije nego što se infekcija celuloze pogorša i utječe na veće područje.

Svako stanje koje uzrokuje kronični poremećaj kože, kao što je ekcem, može povećati vjerojatnost zaraze kože. Otvorene rane mogu ostaviti osobu podložnu bakterijama koje ulaze u kožu, kao i intravensku uporabu droga, jer stalno rupi kožu. Celulitis može biti otežan slabljenim imunološkim sustavom uzrokovanim stanjima poput dijabetesa ili HIV-a.

Kada se ne postupa s celulitisom, može postati teže, zaraziti unutarnje slojeve kože. Ako bakterija dosegne ove donje slojeve, može ući u limfne čvorove i krvotok, šireći se cijelim tijelom. Kronični ili recidivi celulitis mogu oštetiti limfni sustav i uzrokovati kronično oticanje zaraženog područja. U rijetkim slučajevima, bakterije se mogu proširiti na fascial oblog, duboki sloj tkiva kože. Ovo je vrlo teška komplikacija i medicinska nužda.

Liječnik će ispitati stanje zaražene kože i možda naručiti krvne pretrage za dijagnosticiranje celulitisa. Često su potrebni testovi kako bi se isključili uvjeti sličnih simptoma, kao što su krvni ugrušci u nogama. Kultura rane je drugi način na koji liječnici mogu provjeriti zaraza.

Patofiziologija celulitisa obično se liječi prije nego što dosegne ozbiljnu i životno ugroženu pozornicu. Najčešći tretman celulitisa je antibiotik, koji se obično uzima 14 dana. Ako oralni antibiotici nisu učinkoviti, pacijent može biti hospitaliziran i primijenjen intravenoznim antibioticima. Simptomi celulita obično nestaju nakon nekoliko dana antibiotskog liječenja.