Što je mometazon furoatna krema?

Mometazon furoatna krema je generički tip kortikosteroida koji može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su oticanje, crvenilo i svrbež. To su simptomi različitih stanja kože, kao što su dermatitis, ekcem i osip, uključujući alergijske osipe. Pacijenti koji imaju psorijaz također mogu imati koristi od ovog lijeka. Ova krema namijenjena je samo topikalnoj primjeni na koži.

Pacijenti trebaju oprati i osušiti ruke i zahvaćeno područje kože prije nanošenja kreme. Na kožu treba nanijeti tanki sloj lijeka koji zahtijeva liječenje. Tipično, pacijenti će koristiti jednu dozu dnevno, osim ako liječnik ne poučava drugačije. Moraju temeljito oprati ruke nakon uporabe mometazon furoate krema.

Područje tretirane kože ne bi trebalo biti obloženo ili prekriveno zavojem. Ako se krema primjenjuje na područje pokrivenu pelenama na djetetu, roditelji ili skrbnici trebaju izbjegavati upotrebu pelene. Bolesnici ne smiju primjenjivati ​​mometazon furoatnu kremu u prepone, lice ili podlaktice.

Neke nuspojave mogu se pojaviti uz upotrebu ove kreme, koje treba prijaviti liječniku koji propisuje lijek ako postane dosadan. To može uključivati ​​promjene u boji kože, čireve kože ili akni. Koža kože može postati crvena, nadražena i suha s prvih nekoliko primjena kreme. Ove nuspojave trebale bi se raspršiti, uz svaku svrbež, pečenje ili žarenje.

Ozbiljnije nuspojave zahtijevaju hitnu medicinsku njegu. Pacijenti bi trebali vidjeti svoje liječnike ako imaju pretjerano rast kose, strijama ili stanjivanje kože. Folikulitis ili oštećenje kose također se mogu pojaviti rijetko. Neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju iz ovog kortikosteroida, što je često naznačeno poteškoćama disanja, teškim vrtoglavicama i oticanjem lica.

Ostale neuobičajene, ali ozbiljne nuspojave mogu uključivati ​​infekcije kože. Pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim liječnicima ako se crvenilo ili oteklina ne popravljaju ili se pogoršavaju. Oni koji koriste mometazon furoatnu kremu preko velikog područja kože ili duljeg vremenskog razdoblja, rijetko će imati kortikosteroid apsorbiraju u krvotok kroz kožu. Simptomi ove komplikacije mogu uključivati ​​probleme s vidom, ekstremni umor i natečene noge ili gležnjeve. To također može uzrokovati povećanu žeđ i mokrenje, gubitak težine i glavobolje.

Prije uporabe mometazon furoate krema, pacijenti moraju otkriti svoje druge medicinske uvjete, lijekove i dodatke. Od 2011, nije poznato da li ovaj lijek može proći u majčino mlijeko. Žene koje su trudne trebaju izbjegavati upotrebu kad god je to moguće. Može biti kontraindicirana za uporabu onih koji imaju potisnuti imunološki sustav, slabu cirkulaciju ili dijabetes.