Što je kirurška traka?

Kirurška traka je vrsta ljepljive vrpce koja je dizajnirana da se koristi za držanje zavoja na mjestu i bliske rane. Ova vrpca dolazi u različitim širinama, duljinama i stilovima koji su dizajnirani tako da zadovoljavaju različite potrebe vezivanja. Većina trgovina drogom i velikih tržišta nose traku, a dostupna je i tvrtkama specijaliziranima za medicinske proizvode, a kirurška traka je komplet za prvu pomoć, jer je iznimno svestran i koristan proizvod.

Mnoge tvrtke čine kiruršku traku koja je impregnirana s cinkovim oksidom ili nekom drugom tvari koja je dizajnirana za smanjenje rizika od infekcije. Također je namijenjeno da diše, dopuštajući da zrak cirkulira oko rane. Istraživanja su pokazala da se vrijeme ozdravljenja obično znatno poboljšava kada se rane čuvaju uz pročišćavanje, tako da trake potiču zdravo strujanje zraka preko rane, a ne gušenja mjesta.

Mnoštvo materijala može se koristiti za izradu kirurške trake, uključujući različite plastike, najlon, svilu, platno, papir i pjenu. U svim slučajevima, traka i blaga ljepila trebaju biti hipo-alergeni, osiguravajući da se može koristiti bilo tko. Osim što je dostupan u različitim širinama, vrlo je lako rezati, omogućujući ljudima stvaranje prilagođenih komada za specifične potrebe.

Klasična upotreba kirurške vrpce je pri pričvršćivanju zavoja, osiguravajući da pokrivaju ranu i ostanu na putu. Traka je izvrsna za ovaj zadatak jer se može prilagoditi za rane raznih veličina, od malih rezova do mnogo većih rana. Duboke rane zahtijevaju pažnju medicinskog stručnjaka kako bi se osiguralo da se pravilno čiste, ali postoji velika vjerojatnost da će, nakon što liječnik očisti ranu, odjenuti ga velikim zavojem i trakom. Budući da je kirurška traka jednostavna za rezanje i oblik, može se koristiti i za odjeću rana na neugodnim mjestima, poput prstiju.

Medicinski stručnjaci također mogu koristiti traku kako bi zatvorili ranu. U nekim slučajevima rana će biti zatvorena kirurškom vrpcom dok čeka šivanje, pogotovo u slučaju pacijenta s brojnim ozljedama, au drugim slučajevima medicinski stručnjak može odlučiti da šavovi nisu potrebni sve dok je rana Držati zatvoren traka trake.

Djeca prve pomoći trebala bi biti opskrbljena kirurškom vrpcom i gazom ili zavojima, te je dobro redovito provjeravati potrošni materijal kako bi bili dostupni kada je to bilo potrebno.