Što je bubrežna dijaliza?

Renalna dijaliza je medicinski proces koji postaje nužan kada se normalne funkcije bubrega ugroze zbog zatajenja bubrega. Bubrezi pomažu u održavanju zdravlja tijela i krvi uklanjanjem štetnih otpada iz krvi. Dializa uključuje filtriranje krvi viška tekućine, minerala i otpada kada bubrezi više ne mogu to učiniti sami. Tipično, bolesnici s manje od 85% funkcije bubrega će se preporučiti za renalnu dijalizu, iako stvarna razina funkcije bubrega za preporuku može varirati od bolesnika do pacijenta.

Renalna dijaliza obično se odvija na jedan od dva načina. Bolesnik redovito pohađa centar za dijalizu ili pacijent prima dijalizu kod kuće. U svakom slučaju, dijaliza zahtijeva korištenje posebnog stroja koji pumpa krv iz tijela, gdje se podvrgava filtriranju, a zatim ga vraća na tijelo. Pacijenti koji primaju bubrežnu dijalizu zbog kroničnog zatajenja bubrega obično će imati kiruršku instalaciju trajne luke radi lakšeg pristupa jer je nužna redovita dijaliza. Međutim, dijaliza se također može izvesti na jedinstvenu ili ograničenu terapijsku osnovu ako se postupa zbog akutne bolesti koja utječe na bubrege.

U osnovi, renalna dijaliza je način umjetno replicirati neke od potrebnih funkcija bubrega. Za bolesnike s kroničnim zatajivanjem bubrega, dijaliza je jedini način da se filtriraju toksini koji bi na drugi način utjecali na organizam i na kraju doveli do smrti. Jednom kada pacijent s kroničnim zatajivanjem bubrega počne bubrežnu dijalizu, obično se ne zaustavljaju, osim ako primaju transplantaciju bubrega.

U Sjedinjenim Državama pacijenti s dijalizom mogu se automatski kvalificirati za Medicare bez obzira na dob. Privatna osiguravajuća društva obično nude neku vrstu pokrića za postupak, iako pokrivenost može ovisiti o razlogu za dijalizu i mjestu na kojem se primjenjuje. Većina područja ima nekoliko određenih centara za dijalizu bubrega za pacijente, a liječnik ih mora uputiti prije početka liječenja. Imenovanja se obično vrše na temelju broja puta pacijenta treba liječiti svaki tjedan, a raspored mora biti održavan.

Za pacijente koji započinju dijalizom, to može biti zbunjujući proces u početku. Međutim, vaš liječnik će objasniti proces i centar za dijalizu gdje se prvo liječenje odvija, dodatno će objasniti način na koji dijaliza radi, kako će biti plaćen i može dati informacije o kućnim aparatima za dijalizu. Mnogi pacijenti preferiraju praktičnost kućne dijalize, ali mora biti prisutan i skrbnik posebno osposobljen za upotrebu opreme.